Întrebări frecvente

Traficul auto

Condiţii privind traficul auto 

 • Circulaţia auto

Toate reglementările privind circulaţia pe drumurile publice sunt similare cu cele româneşti în domeniu.Plata utilizării drumurilor publice se efectuează la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existând un sistem similar vignetei româneşti. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare şi permisul de conducere.
 

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.
 

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer, în timpul deplasării cu autoturismul.
 

 • Parcarea

În marile oraşe există parcări amenajate, prevăzute cu aparate de taxare şi/sau personal de pază şi de încasare a taxelor de parcaj. În cazul parcării neregulamentare sau unde această manevră este interzisă, este posibilă tractarea de către autorităţi a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai după perceperea taxelor aferente.
 

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

În Bulgaria este interzisă folosirea aparatelor anti-radar.
 

 • Permisul de conducere:

Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.

Atenţie! În cazul în care vă este reţinut permisul şi vi se aplică o amendă contravenţională, agentul de poliţie încheie un proces verbal de contravenţie, care trebuie semnat şi de contravenient. Precizăm că procedura de restituire a permisului prevede ca acesta să fie trimis la Ambasada României la Sofia, numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale. Ambasada îl trimite la MAE, de unde ajunge la autoritatea care l-a eliberat, de la care se poate recupera.Amenzile se plătesc prin transfer bancar în contul precizat în procesul verbal, la oficiile poştale sau la autoritatea menţionată în procesul verbal. În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz al poliţiei, potrivit legii bulgare a circulaţiei pe drumurile publice puteţi contesta procesul verbal de contravenţie, în termen de 7 zile.
 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Bulgaria. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare. Dacă sunteţi membru al ACR (Automobil Clubul Român), puteţi beneficia de asistenţă apelând telefonul de permanenţă al acestei asociaţii.Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • Serviciul european de urgenţe – 112
 • Poliţia – 166
 • Salvarea – 150

Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112. Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.
 

 • Informaţii de călătorie pentru transportatori:

Atenţie! Agenţia „Administraţia Automobilistică” (echivalentul ARR din România) efectuează controale rutiere frecvente. Astfel, şoferii de TIR trebuie să fie în măsură să prezinte diagrama tahograf (care să corespundă cerinţelor legale) şi dovada de verificare tahograf. În cazul unor nereguli la diagrama tahograf se plică amenzi de aproximativ 500 de euro, care trebuie plătite imediat pentru a putea continua călătoria.

Utilizarea cărţilor de credit

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote naţionale.
 

În prim plan

Concert şi expoziţie de artă plastică pentru marcarea Zilei Culturii Române

27.01.2020

Concert susţinut de artişti din cadrul Universităţii „Transilvania” Brașov şi…

Gala aniversară a Liceului cu predare intensivă a limbii române "Mihai Eminescu" din Sofia

16.01.2020

Gala aniversară pentru marcarea a 21 de ani de la înfiinţarea Liceului cu predare…

Programul anual de burse Eugen Ionescu

30.12.2019

Vă informăm aupra faptului că a fost lansat apelul pentru candidaturi la Programul anual de …