Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relaţiile României cu Republica Bulgaria sunt excelente, fiind dezvoltate pe baza unui dialog politico-diplomatic frecvent şi printr-o cooperare dinamică în plan european şi sectorial.

State vecine şi partenere în cadrul UE şi NATO, România şi Bulgaria au un potenţial de cooperare deosebit, în domenii precum cel bilateral, al afacerilor europene şi în plan regional, în proiecte precum Sinergia Mării Negre şi Strategia Dunării.

România şi Bulgaria cooperează şi în cadrul formatului trilateral care include şi Grecia, prin reuniuni la nivel de Preşedinte şi Ministru al Afacerilor Externe.

La 12 octombrie 2011 a avut loc prima Şedinţa Comună a Guvernelor României şi Bulgariei, la Bucureşti. Prin Declaraţia politică comună a celor doi Prim-miniştri privind instituirea unui Consiliu de cooperare la nivel înalt, adoptată cu acelaşi prilej, a fost stabilită organizarea anuală de şedinţe comune de guvern.

La 7 martie 2014 a avut loc, la Ruse, cea de-a doua Ședință Comună a Guvernelor României și Bulgariei, în cadrul căreia a fost adoptată o declarație politică și au fost semnate șapte documente sectoriale. Ședința comună de guvern româno-bulgară a fost precedată de o reuniune trilaterală, la nivel de prim-miniștri, între România, Bulgaria și Serbia.

La 24 aprilie 2015 a avut loc, la Craiova, cea de-a treia Ședință Comună a Guvernelor României și Bulgariei, în cadrul căreia a fost adoptată o declarație politică și au fost semnate cinci documente sectoriale. Ședința comună de guvern româno-bulgară a fost precedată de o reuniune trilaterală, la nivel de prim-miniștri, între România, Bulgaria și Serbia. O a doua întâlnire trilaterală a șefilor de guverne din România, Bulgaria și Serbia („Grupul de la Craiova”) a avut loc la Sofia, Bulgaria, în data de 24 octombrie 2015. 

În perioada 15-16 iunie 2016, a avut loc vizita preşedintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Bulgaria. În cadrul acestei vizite au fost subliniate interesele și viziunile similare pe o serie de dosare importante, care constituie o bună premisă pentru o mai strânsă coordonare între cele două state.

La 7 iunie 2017, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut consultări bilaterale cu viceprim-ministrul pentru reforma justiției și ministrul de externe al R. Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, cu ocazia vizitei de lucru a demnitarului bulgar la București, desfășurată la invitația părții române. Vizita a reconfirmat interesul ambelor state pentru redinamizarea relației bilaterale, iar mesajul clar, fără echivoc, a fost acela de deschidere pentru consolidarea relațiilor bilaterale la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt. Similitudinea de opinii ale celor două țări într-o multitudine de dosare, coroborată cu necesitatea creșterii coordonării între cele două state la nivel regional și european a fost subliniată într-un mod categoric de ambele părți.

În perioada 28-29 iunie 2017, a avut loc vizita președintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev, în România.Vizita șefului statului bulgar la București a reconfirmat voința comună a celor două ţări de continuare a dezvoltării parteneriatului și cooperării pe o paletă largă de domenii de interes comun, precum și pe diverse paliere de dialog care implică participarea celor două state, de la cel bilateral la formatele de cooperare regională și până la cele european și transatlantic, ca repere definitorii pentru opțiunile politice asumate de România și Bulgaria.

La 3 octombrie 2017 a avut loc cea de-a patra Şedinţă Comună a Guvernelor României şi Bulgariei (”Consiliul de Cooperare la Nivel Înalt”), care reprezintă încă un element ce reflectă excelentele relaţii existente între cele două ţări, ca state prietene şi partenere în cadrul UE şi NATO. În cadrul ședinței comune s-a stabilit că Guvernele României şi Bulgariei îşi vor coordona priorităţile în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi vor spori colaborarea în domeniile comune de interes, îndeosebi economic, energie, transporturi. La aceeaşi dată a avut loc şi Reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt Bulgaria-Grecia-România-Serbia.

 

 

În prim plan

Concert şi expoziţie de artă plastică pentru marcarea Zilei Culturii Române

27.01.2020

Concert susţinut de artişti din cadrul Universităţii „Transilvania” Brașov şi…

Gala aniversară a Liceului cu predare intensivă a limbii române "Mihai Eminescu" din Sofia

16.01.2020

Gala aniversară pentru marcarea a 21 de ani de la înfiinţarea Liceului cu predare…

Programul anual de burse Eugen Ionescu

30.12.2019

Vă informăm aupra faptului că a fost lansat apelul pentru candidaturi la Programul anual de …