Actualitatea ambasadei

Participarea ministrului Titus Corlăţean la reuniunea trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din România, Bulgaria şi Grecia

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat luni, 12 noiembrie 2012, la Sofia, la reuniunea trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din România, Bulgaria şi Grecia.

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a subliniat sprijinul pentru Preşedinţia elenă a Uniunii Europene (semestrul I 2014) şi deschiderea României de a coopera pentru promovarea unor proiecte de interes comun la nivel european şi regional.

Referindu-se la reuniunea Grupului „Prietenilor Coeziunii” care se va desfăşura în data de 13 noiembrie 2012 la Bruxelles, cei trei miniştri ai afacerilor externe au reiterat importanţa ajungerii la un acord politic echilibrat în cadrul negocierilor asupra Cadrului Financiar Multi-Anual 2014-2020.

Mai mult, s-a convenit consolidarea cooperării trilaterale în domeniul economic, punându-se accentul pe proiectele energetice şi de infrastructură, oportunităţile oferite de Strategia UE pentru Regiunea Dunării, dar şi de alte iniţiative europene cu impact benefic la nivel regional.

De asemenea, dezbaterile au evidenţiat sprijinul activ al celor trei miniştri pentru accelerarea procesului de aderare la UE a statelor din Balcanii de Vest, cu îndeplinirea deplină a criteriilor de aderare. În context, a fost reafirmată susţinerea pentru menţinerea regimului liberalizat de vize pentru statele din Balcanii de Vest.

Au fost trecute în revistă ultimele evoluţii legate de Parteneriatul Estic, exprimându-se sprijinul pentru dezbaterile privind viitorul PaE şi parcursul european al Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte Siria, discuţiile au relevat necesitatea găsirii pe cale paşnică a unei soluţii durabile care să permită rezolvarea cât mai rapidă a actualei crize politice şi umanitare.

La finalul reuniunii, cei trei miniştri ai afacerilor externe au adoptat o Declaraţie comună.

În prim plan

Anunţ important - alegerile prezidenţiale 2019

31.10.2019

Referitor la alegerile prezidenţiale 2019, vă informăm că secţia de votare va fi…

Alegeri prezidențiale 2019

31.10.2019

Link-uri către canalul de Youtube al AEP unde sunt disponibile două materiale video…

Consultări consulare bilaterale româno-bulgare (30 octombrie 2019)

30.10.2019

Consultări consulare bilaterale româno-bulgare, la nivel de director general - discuţii la…